תובנות מפרויקט להטמעת רכש ירוק בארגון - רתימת אנשי הרכש והספקים
- Hila Leo Shapira
- 7 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
שינוי מדיניות מכל סוג בארגון הוא דבר שלוקח זמן. וכמו כל שינוי, הוא גם עלול לייצר התנגדות.
כך גם בעולמות הרכש והרכש הירוק. אז איך בכל זאת עושים את זה? הנה מספר עקרונות חשובים שנלמדו מהנסיון והעבודה שלנו בתחום, בדגש על התמודדויות עם התנגדויות ורתימת שני הגורמים החשובים ביותר להצלחת התהליך - אנשי הרכש והספקים.
נקודת התחלה מהותית אחת היא מי הוא/היא יוזם השינוי. רכש הוא תהליך סבוך, במיוחד בגופים גדולים. אם היוזמה לתהליך אינה מגיעה מאנשי הרכש אלא מגורמים אחרים בארגון, השלב הראשון הוא לרתום את אנשי הרכש ולבנות שיתוף פעולה עם מי שבסוף יוציאו את המכרז או את הדרישות החדשות לספקים.
האמון יכול להיבנות ולהתחזק גם תוך כדי התהליך והוכחת התועלות והערך שבו, אבל חשוב להציף מההתחלה את החששות וההתנגדויות שמגיעים מאנשי הרכש, שמכירים את התהליך הכי טוב, ולראות איך אפשר לתת להם מענה.
מה יכול לעזור לרתום את נציג/ת הרכש? כמובן - הצגת היתרונות העתידיים שיכולים לנבוע מהטמעת רכש ירוק - שיפור האיכות וחסכון בעלויות.
למשל, עבור רכש של מוצרי חשמל, הוספת דרישה לתו תקן שמעיד על כך שהמוצר חסכוני באנרגיה יכולה להביא לצריכת אנרגיה מופחתת ולחסכון בעלויות. עוד אפשרות שבדרך כלל לא חושבים עליה היא לחפש ספקים אשר מציעים לרכוש מוצרים ממוחדשים במקום חדשים, כאשר זה מתאפשר - זו דרך מצוינת לקבל את אותה האיכות בעלות מופחתת.
מבחינת שיפור האיכות, סעיף נוסף יכול להתייחס לעמידות ואורך חיי המוצר – מוצר איכותי יותר בעל אורך חיים ארוך יותר דורש פחות תחזוקה והחלפה. כדי להוכיח שמוצר מחזיק יותר זמן עושים לו מבחני סטרס, וכדי שהמוצר יעמוד במבחנים האלו סביר מאוד להניח שיהיה שימוש בחומרי גלם איכותיים יותר.
מעבר לזאת, עוד נושא חשוב מאוד הוא העבודה מול הספקים. חלק מהמטרה היא לגייס גם את הספקים ולהגדיל את המודעות שלהם לנושא. עם זאת, חשוב לעשות זאת בצורה רותמת ותוך שיתוף פעולה עד כמה שניתן, ולא בצורה של הנחתות, על מנת לשמור על מערכת יחסים בריאה.
הנה כמה דוגאות לאופן שבו ניתן לעשות זאת:
אחד הדברים שאפשר לעשות בשלב מוקדם יחסית הוא להעביר סקר לכלל הספקים עם מספר שאלות מצומצם. מטרתו היא ללמוד מה הספקים כבר עושים וכמה הם מודעים לנושא. ייתכן שיתברר שיש לא מעט שהם כבר עושים, אבל הם מעולם לא הצהירו על כך בפני הלקוח, כי לא היתה דרישה כזו. ייתכן שיתגלה כי חלק מהמוצרים או השירותים כבר ידידותיים יותר לסביבה.
בהמשך לכך, אפשר להתחיל בהטמעת היבטים של רכש ירוק בתוך תהליכי הרכש באופן הדרגתי ומצומצם בשלב ראשון, אשר יעיד על כוונות להמשך, אך לא יהיה עדיין מחייב, כדי לאפשר לספקים זמן הסתגלות. למשל, להתחיל מסעיפים סביבתיים אופציונליים שייתנו נקודות בונוס, תוך הצהרה שבהמשך הם יהיו מחייבים.
ניתן לייצר נספח קיימות ייעודי שיכלול את כל סעיפי הרכש הירוק או לשלב את הסעיפים הרלוונטיים בתוך הדרישות הכלליות. היתרון בנספח ייעודי הוא שהוא מאפשר להוסיף הקדמה אשר תסביר את הרציונל שבהכנסת הסעיפים החדשים, ולתת דוגמא אישית כיצד הארגון עצמו, שדורש הטמעת היבטי קיימות מהספקים שלו, מבצע מהלכים פנימיים כדי להטמיע קיימות בעצמו. כדאי למשל להפנות לדו"ח האחריות התאגידית של הארגון עצמו, אם קיים כזה, כדי שהספקים יוכלו להתרשם וגם לקבל השראה.
אפשר גם לסייע לספקים ללמוד את הנושא. בעזרת וובינר, הרצאה או חוברת הסבר.
ללמוד מהספקים - כחלק מתהליך של למידה הדדית, אפשר להכניס סעיף שאינו מזכה בנקודות אבל מאפשר לספק לספר על עשייה נוספת שלו ויתרונות סביבתיים של המוצר מעבר לדרישות הנוכחיות. במכרז/בתהליך הרכש הבא שיתקיים ניתן יהיה אפילו להשתמש במידע שיציג הספק כדי לכתוב קריטריונים חדשים.
וטיפ אחרון לפוסט זה – שווה ללמוד ממי שכבר עשו זאת. בעדיפות כמובן לניסיון מאותו הסקטור. ישראל עוד נמצאת בתחילת הדרך בתחום הרכש הירוק, ובעולם יש המון נסיון, מדריכים ומידע זמין שיכול להקל מאוד על הטמעת הרכש הירוק בארגון שמעולם לא עשה זאת.

מעוניינים להפוך את תהליכי הרכש שלכם לירוקים יותר? מוזמנים לדבר איתנו, נשמח לסייע.
הפוסט היה בעל ערך עבורכם? העלה לכם שאלות? הרהורים? תובנות? מוזמנות ומוזמנים לכתוב לנו בתגובה כאן למטה או במייל: Contact@AyanaVision.com.
ואם נראה לכם שהפוסט יכול לעניין או להועיל למישהו שאתם מכירים - תמיד אפשר להעביר הלאה.
Comments